Over berg en dal… erfgoedbeplantingen in gemeente Heuvelland

dinsdag 14 april 2015

Met het broedseizoen in aantocht ontdek je waar vogels in de gemeente Heuvelland hun nesten in houtige-beplantingen-met-erfgoedwaarde zullen maken.

Opgaande eik als hoekboom

In Kemmel, Loker en Westouter, de hoogst gelegen gemeenten van West-Vlaanderen, vind je talrijke houtkanten op talud; Ze vormen groene tunnels in een net van holle wegen. Uit traditie wordt in deze streek nog steeds zeer veel geknot. Van heel wat soorten gaat het pruikje geregeld voor de bijl: de Spaanse aak, de haagbeuk, de abeel, de eik, de es, de zwarte els, de schietwilg, de gele bindwilg en ook de zwarte populier. Heel af en toe blijkt zo’n rare ‘knotboom’ dan toch een verminkte boom uit de Eerste Wereldoorlog.

In Dranouter, Nieuwkerke, Wijtschate en Wulvergem komen nog wel enkele honderden meters gelegde en gekruiste meidoornhagen voor. Voor de komst van prikkeldraad keerden deze levende afsluitingen het vee of sloten ze erven af.

En dichter bij het hoppeland van Poperinge tref je bij Westouter nog een zeldzaam windscherm van schietwilg aan. Deze kaphaag behoedt de fragiele, hoog opgroeiende hopranken tegen weer en wind. Wie weet is daar ook wat bijgeloof mee gemoeid? Zonder beschutting zou de zomerse ‘hopduivel’ de oogst van de hopbellen wel eens kunnen vernielen…

Meer weten?

Met het zoekformulier kan er geografisch worden gezocht (provincie, gemeente, deelgemeente en straat). Zo vind je bijvoorbeeld alle 205 fiches van Heuvelland. Het zoeken kan ook thematisch-typologisch verlopen op soort, typologie en context.

In 2015 wordt deze inventaris verder ontsloten, in verschillende geografische deelpakketten.

Mocht u vragen, bijkomende informatie of opmerkingen hebben over de Inventaris van Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde, dan kunt u ons via het contactformulier bereiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.