Tentoonstelling Metamorfosia: Plantaardige steden? Natuurlijk!

donderdag 23 april 2015

Door een erfgoedverrassing in Overijse kwam collega Katrien Verwinnen een interessante tentoonstelling op het spoor. Tot 10 mei kunt u bij de Stichting Folon terecht voor Metamorfosia, een diepgaande kennismaking met het werk van architect Luc Schuiten.

Katrien ging kijken en vindt dat u dat ook moet doen.

Orejona House

Verrassing in Eizer

Op 25 februari 2015 startte het veldwerk voor de herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Overijse. Deze kadert in de herinventarisatie van de Vlaamse Rand, een project dat momenteel loopt in Meise, Tervuren, Beersel en Overijse.

Al de tweede dag van het onderzoek in Overijse werd in het gehucht Eizer een wat vreemd aandoende woning aangetroffen in een bebost gebiedje, een heel eind van de straat verwijderd. Een woning die vanuit bepaalde hoeken doet denken aan het huisje van The Hobbit.

Het bleek de eigen woning van Luc Schuiten te zijn. Deze naam zal u misschien weinig zeggen, tenzij u geboeid bent door de architecturale tekeningen van zijn broer François Schuiten. François is vooral bekend als tekenaar van de stripreeks "De Duistere Steden".

De broers hadden hun interesse voor architectuur van geen vreemde. Hun vader, Robert, was immers architect. Robert Schuiten ontwierp verschillende woningen in de Vlaamse rand waaronder zijn eigen woning in Wezembeek-Oppem.

Visionair

Vandaag doet de woning niet meer zo revolutionair aan als hij bedoeld was. De woning moest zelfvoorzienend zijn. Ze was uitgerust met zonnepanelen en het regenwater wordt netjes opgevangen en gerecupereerd, zoals dat tegenwoordig hoort. Dit was in 1976, het jaar dat de woning gebouwd werd, ronduit vooruitstrevend.

Luc Schuiten wordt daarom vaak als een "visionair architect" bestempeld. Schuiten bouwde verschillende andere woningen, waarbij "plantaardige" thema’s nooit ver weg zijn.

Zijn engagement in het zoeken van een toekomst voor onze steden en de zorg naar het behoud van onze planeet, ontwikkelde zich voornamelijk in zijn vele tekeningen van onder andere "plantaardige steden". Deze artistieke manier van werken legt zijn verbeelding en creaties minder beperkingen op.

Hij verkent in zijn werk de grens waarop architectuur en natuur kunnen samengaan. Dit doet hij door een boomachtige architectuur voor te stellen die hij "archiborescentie" noemt. Zijn tekeningen van steden doen sterk denken aan onze art-nouveau-architectuur met de vele vloeiende plantenmotieven, al ontstaat de architectuur van Schuiten niet uit de motieven van planten maar uit de planten zelf.

Habitarble canal

Tentoonstelling

Indien u van de combinatie architectuur en natuur houdt, is het nu het juiste moment om net over de taalgrens te gaan kijken naar de kleine tentoonstelling die er tot 10 mei loopt in het park van het kasteel van Terhulpen.

De expo behandelt de metamorfose van onze steden aan de hand van het oeuvre van Luc Schuiten. Als u dan toch daar bent neemt u best uw wandelschoenen mee voor een wandeling in het toegankelijke park en het aangrenzende Zoniënwoud!

Meer uit Overijse

De eigen woning van Schuiten was het eerste nieuwe relict uit het herinventarisatieproject van de gemeente Overijse. Op wat Overijse nog te bieden heeft op vlak van bouwkundig erfgoed is het nog even wachten.

De oude inventaris kan u op onze inventariswebsite al raadplegen.

Voor vragen over de inventarisatie van Overijse kunt u bij ons terecht via het contactformulier of via het mailadres inventaris@onroerenderfgoed.be

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.