Relict van de maand mei: een populier bij de Vierschaar in Zottegem

dinsdag 5 mei 2015

Populier bij Vierschaar

Inventariseren en beschermen is selecteren. Met objectiviteit en ervaring afwegen welke constructie we een erfgoedlabel geven.

Maar af en toe verliezen we ons hart. Omdat het zo mooi is. Of zo raar. Omdat het verhaal erachter ons treft. Of omdat het zo zwijgt. Omdat het zo goed gerestaureerd is. Of omdat het er niet meer is. Elke maand zet een collega een inventarisitem in de kijker.

In mei stelt bomencollega Geert Van Der Linden u de populairste boom van Zottegem voor.

Hoe leerde je de boom kennen?

De populier bij de vierschaar op de Vollanderkouter is in de streek van Zottegem de meest gefotografeerde boom. Zelf ken ik hem van in mijn jeugd. Het was tijdens mijn fietstochten, bij het verkennen van de Vlaamse Ardennen, een plek waar ik regelmatig voorbij kwam.

Ook nu, circa 40 jaar later, is dit voor mij nog steeds een bijzondere plek. Ik begin er steevast mijn geleide thematische wandelingen over erfgoedbeplantingen in de Zwalmvallei en in de winterperiode maak ik op zondag een ochtendwandeling langsheen de Vollanderboom.

Bovendien is de populier een baken in het landschap en kan je de boom zien van heinde en verre. Ook tijdens mijn verplaatsingen van en naar het werk kan ik er niet naast kijken, hij is als het ware ook een baken in mijn leven.

Populier bij Vierschaar

Waarom relict van de maand?

Het is geen eik of linde maar een zéér dikke populier, een oud sterk populierenras. Er wordt soms gezegd dat populier niet oud kan worden. Wel, dit exemplaar is mogelijk 150 jaar oud en heeft een stamomtrek van wel 5 meter. De sierlijke Vollanderboom is bovendien mooi en evenwichtig gevormd en heeft een voor Marilandica-populier zeer karakteristieke bochtige groeivorm.

De plek is bijzonder omdat de boom op een plaats staat waar sinds mensenheugenis steeds een boom heeft gestaan, er werd zelfs recht onder gesproken.

De boom is beschermd als monument; de bescherming moet er in eerste instantie voor zorgen dat de boom goed verzorgd wordt en dat de traditie van het vervangen van de boom op deze plaats tot in de eeuwigheid wordt verder gezet.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.