Nieuwe inventaris van Wetteren en Laarne on-line

woensdag 10 maart 2010

De gegevens van Wetteren, met de deelgemeenten Massemen en Westrem, en Laarne met de deelgemeente Kalken zijn toegevoegd aan onze on-line inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Laarne wordt gekenmerkt door een karakteristiek dorpsplein met classicistisch gemeentehuis en een lange statige dreef tussen de Sint-Machariaskerk en het kasteel. De zeer landelijke bebouwing bestaat net als in de deelgemeente Kalken, voornamelijk uit lage dorpswoningen, doorsnee hoeves en grote hoevecomplexen zoals het Goed ten Cattenaye.

Anders dan Laarne is Wetteren een meer verstedelijkte gemeente langs de oevers van de Schelde. Beeldbepalend is het sinds 2005 beschermde Sint-Barbaragesticht met kapel, het tegenwoordige Scheppersinstituut ten noordwesten van de dorpskern. Ook het neoclassicistische station naar ontwerp van Auguste Payen van 1837 is een echte eye-catcher. Maar je vindt er ook typische interbellumarchitectuur zoals een burgerhuis met kleine voortuin of een modernistisch burgerhuis, beide in de Jozef Buyssestraat.

In Wetteren werden 308 bouwkundige relicten en twee bouwkundige gehelen gedocumenteerd, beschreven en voorzien van foto's. In Laarne gaat het om 223 relicten. Bij het volgend vaststellingsbesluit zal dit bouwkundig erfgoed worden vastgesteld. Meer info over de vaststelling vind je in de rubriek ‘veelgestelde vragen’.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.