Foto’s uit de oude doos herleven

woensdag 30 september 2015

Foto's uit de oude doos

Oude foto’s blijven tot de verbeelding spreken en voor de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed vormen ze een essentiële en boeiende aanvulling bij de beschrijvingen. Na de succesvolle digitalisering van de Gentse archieffoto’s die eerder reeds gepubliceerd waren in de reeks 'Bouwen door de Eeuwen Heen', blijken deze foto’s steeds meer te worden opgemerkt door onderzoekers.

Gentse cinema’s

cine Plaza

Eén van de aanvragen tot bruikleen van inventarisfoto’s die tijdens deze zomer onze mailbox binnenkwam, was specifiek gericht op enkele van deze Gentse scans. In het kader van de 42ste editie van het 'Film Fest Gent' organiseert het Caermersklooster in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen en de Universiteit Gent dit najaar een unieke tentoonstelling over de Gentse bioscopen. Voor enkele cinema’s die aan bod zullen komen in de tentoonstelling, vormt de inventaris een unieke bron aan beeldmateriaal. Zo kan het gesloopte rijhuis aan de Noordstraat waar de Cine City gehuisvest was, enkel nog via oude beelden terug tot leven geroepen worden. Ook aan het Woodrow Wilsonplein, op de plaats van het huidige shoppingcenter, bevonden zich twee cinemazalen in aangepaste burgerhuizen, namelijk de vroegere Cinema Oud Gent, later bekend onder de naam Century, geflankeerd door de filmzaal Cinema Select. Het tegeltableau ‘Oud Gent’ van de Brusselse firma Helman, dat de voorgevel van het gelijknamige pand sierde, kon bij de sloop gered en later gerestaureerd worden.

Gelukkig is de inventaris véél vaker een bron van documentatie over bewaarde panden. De archieffoto’s leggen in dat geval een tijdsfase vast, die vergeleken kan worden met meer recent fotomateriaal of met het hedendaagse uitzicht in het straatbeeld. Een interessant voorbeeld hiervan is de hedendaagse cinema Sphinx aan de Sint-Michielshelling. De inventarisfoto uit de jaren 1970 capteerde de fase toen de bioscoop actief was onder de naam Ciné Plaza.

Ook andere bioscopen met erfgoedwaarde komen in de expo aan bod, zoals de Ciné Rex aan het Koningin Maria Hendrikaplein en de Cinema Majestic in de Veldstraat.

Een bezoekje aan Gent?

Lees meer over de tentoonstelling op de website van het Provinciaal Cultuurcentrum in het Caermersklooster of breng een bezoekje aan deze gratis expo tussen 9 oktober 2015 en 3 januari 2016 en laat je onderdompelen in de geschiedenis van dit cultureel erfgoed.

Rabot

In Gent kan je ook de gratis architectuurtentoonstelling over de Gentse Rabottorens, georganiseerd door SoGent, bezoeken. Ze loopt in de Kluizenzaal van de Bank van de Arbeid in de Volderstraat. Vanuit het oogpunt van onroerend erfgoed vormen de torens een heel problematisch gegeven, namelijk als de bekritiseerde achtergrond van het als monument beschermde Rabot zoals te zien op een archieffoto uit 1978. Toch maken ze sinds de jaren 1970 onlosmakelijk deel uit van het Gentse stadsbeeld en zal ook de toekomstige ontwikkeling van de site opnieuw een eigen stempel drukken op de Gentse skyline van de komende decennia. Of de geplande nieuwbouw met meer respect zal omgaan met het nabijgelegen historische Rabot, kan je op deze tentoonstelling tot eind maart 2016 zelf beoordelen. Een bezoek aan de als monument beschermde Bank van de Arbeid is los van deze tentoonstelling ook steeds de moeite!

Je kan natuurlijk altijd het Gentse erfgoed van thuis uit digitaal verkennen. Dit kan door deze link te volgen die leidt naar een overzicht van alle Gentse relicten voorzien van een foto.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.