Het bouwkundig erfgoed in Berendrecht en Zandvliet geherinventariseerd

vrijdag 5 februari 2016

Dorpswoning in Berendrecht

Elke Van Severen en Steven Van den Borne van de GUMA NV werkten vorige week de laatste details uit van de herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Antwerpse districten Berendrecht en Zandvliet. Het project was een initiatief van de stad Antwerpen, die het project financierde. Het agentschap Onroerend Erfgoed ondersteunde het project en publiceert de gegevens op de inventariswebsite.

Het kapitaal van de dorpen

De stad Antwerpen werkte een structuurschets uit voor de polderdorpen Berendrecht en Zandvliet. Men dacht na over de richting waarin beide dorpen tegen 2040 het best evolueren. Het historisch karakter en het landschap vormen het kapitaal van de dorpen. De polderhuizen, dorpswoningen en hoeves zijn verbonden met de geschiedenis van dit landschap en moeten zo goed mogelijk bewaard worden.

De inventaris van het bouwkundig erfgoed vormt een instrument om het karakter en de eigenheid van Berendrecht en Zandvliet te helpen bewaren. Begin jaren 1990 werden de twee dorpen al geïnventariseerd. De lijst van toen, waarop 103 panden stonden, was aan een grondige update toe. Een deel van het erfgoed verdween ondertussen. Een zestigtal panden dat toen onder de radar bleef, kreeg nu een plaats in de inventaris.

Boerenhuis in Zandvliet

Benieuwd?

Alle gegevens die in Berendrecht en Zandvliet werden verzameld, zijn te raadplegen op de inventariswebsite. U kunt de volledige lijst bekijken. Zoeken op adres is ook mogelijk, waarbij u zowel een deelgemeente (district) of een straatnaam aan kunt klikken. Met vragen, suggesties of opmerkingen over dit project, kunt u bij ons terecht via het contactformulier of via inventaris@onroerenderfgoed.be

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.