75.000 bouwkundige relicten

donderdag 22 april 2010

De pastorie van de Sint-Gertrudisparochie

Op 22 april 2010 heeft de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed de kaap van 75.000 bouwkundige relicten gerond. Die eer was weggelegd voor de Pastorie van de Sint-Gertrudisparochie te Baasrode (Dendermonde). Deze neoclassicistische pastorie is gebouwd in de 18de eeuw. Volgens het Kaartboek van Vlassenbroek (1775) woonde hier de ‘deservitor der prochie van Vlassenbroek’. In de tweede helft van de 19de eeuw werd de privépastorie overgenomen door de kerkfabriek. Sinds 2003 is ze beschermd bij Ministerieel Besluit.

De ruwe cijfers

De medewerkers van het VIOE en het Agentschap Ruimte en Erfgoed werken onverminderd verder om nieuwe en kwaliteitsvolle informatie aan de online inventaris toe te voegen. Eind mei 2009 stond de teller nog op 71.360 bouwkundige relicten. Sindsdien zijn er 3.640 relicten aan de online inventaris toegevoegd. Ook het aantal straatinleidingen, biografieën van architecten en relicten uit de Eerste Wereldoorlog nam toe. De beeldbank van de inventaris is dan weer bijna verdubbeld sinds de lancering: van 35.000 naar 60.000 foto's.

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe toevoegingen? Op deze pagina kan je steeds de meest recent toegevoegde relicten bekijken. Je kan je ook abonneren op onze RSS-feeds. En natuurlijk kan je gewoon op ontdekking gaan in de inventaris zelf.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.