Het houtig erfgoed van Bornem staat online

donderdag 25 februari 2016

Knoteik als hoekboom

Sinds 2014 publiceert het agentschap Onroerend Erfgoed beetje bij beetje de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde op de inventariswebsite. Na de geografische deelpakketten van Zwalm, Heuvelland en Herne, is Bornem aan de beurt. De 138 fiches van Bornem zijn allemaal voor het publiek beschikbaar. We gidsen je langs de belangrijkste landmarks.

Waardevol houtig erfgoed vind je vanzelfsprekend in de parken en domeinen van de Bornemse kastelen zoals de opvallende sequoia’s bij het Kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde of de monumentale eikendreef bij het Kasteel d’Ursel.

Knoteik

Ook buiten de kasteeldomeinen is de gemeente Bornem rijk aan bomen die om heel specifieke redenen op een welbepaalde plaats staan. Zo is er de holle knoteik die de hoek van een weiland markeert of de schaduwlinde waar de bewoners van de hoeve ’s zomers verkoeling konden vinden. Lindebomen werden ook vaak aangeplant bij de talrijke kapellen die de gemeente Bornem rijk is, zoals de vier kapellindes te Hingene.

Bornem ligt aan de Schelde. Dat vertaalt zich in het houtig erfgoed dat er nog aanwezig is. Zo werden de schorren langs de rivier oorspronkelijk gebruikt als "grienden" of akkers voor de wijmen- of wissenteelt. De aanwezigheid van soorten zoals schietwilg en gele bindwilg op voormalige grienden zoals Het Stort en het Eiland van Mariekerke wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.

Meer weten?

In 2016 wordt de groene inventaris verder ontsloten, in verschillende geografische deelpakketjes.

Met het zoekformulier kan je geografisch zoeken (provincie, gemeente, deelgemeente en straat). Zo vind je bijvoorbeeld de 138 fiches van Bornem.

Je kan ook thematisch-typologisch zoeken op soort, typologie en context.

Mocht je vragen, bijkomende informatie of opmerkingen hebben over de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde, dan kun je ons via het contactformulier bereiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.