Relict van de maand: het dorpsgezicht van Wannegem-Lede

maandag 29 februari 2016

Dorpsgezicht Lede

Elke maand kiest iemand uit het agentschap Onroerend Erfgoed zijn favoriete erfgoed uit onze inventarisdatabank. Deze maand presenteert Kathleen Vancaester, afdelingshoofd Informatie en Communicatie, het dorpsgezicht van Lede.

Fietsen door de schilderachtige Vlaamse Ardennen

Kathleen vertelt: Mijn grootmoeders woonden in Lede (Kruishoutem) en Heurne (Oudenaarde). Mijn favoriete vakantiebezigheid was met de fiets vanuit Waregem op familiebezoek gaan, via Nokere en Wannegem-Lede naar Lede waar ik de eerste tussenstop maakte. Vandaar ging het via Huise en Mullem over Eine naar Heurne. Langs dat traject woonden de meeste familieleden, dus ik had altijd wel iemand bij wie ik kon binnenspringen. Op donderdag gingen we vaak met het hele gezin naar de markt in Oudenaarde, met zijn majestueus stadhuis en belfort – Unesco werelderfgoed – als decor. En met het ‘sjakossenkraam’ van Eddy Wally als attractie, toen al deel van ons cultureel erfgoed!

Schilderij De Boever

Wie de streek kent, weet dat er heel wat onroerend erfgoed te ontdekken valt. Het was dus geen gemakkelijke keuze. Ik koos uiteindelijk voor het dorpsgezicht van Lede, het geboortedorp van mijn vader. In de eerste plaats omdat er veel jeugdherinneringen aan vasthangen. 'Nonkel Jan' had een stuk landbouwgrond vlak achter de kerk en tot ver in de jaren tachtig trok hij vanop de boerderij met paard en kar naar het veld. Een tractor heeft hij nooit gehad. Als kind was het uiteraard een hele belevenis om bovenop de kar te zitten. En meer nog omdat we vijf frank meekregen van 'meme' om in het dorpswinkeltje naast de kerk een snoepje te kopen. In de tweede plaats omdat het dorpsgezicht nog altijd een centrale plaats inneemt in de woonkamer van mijn ouders.

Zicht op Lede

Dorpsgezicht Lede

Tijdens de oorlog kwam een familie uit De Pinte regelmatig op bezoek op de boerderij. De 'pater familias', René De Boever, hield van schilderen en op een dag vroeg mijn grootmoeder of hij voor haar een schilderij kon maken. En zo geschiedde: het schilderij met de kerk van Lede hing decennialang bij mijn nonkel Jan en sinds zijn dood bij mijn ouders thuis.

Het dorpsgezicht van Lede, de pastorie met tuin en enkele dorpswoningen zijn beschermd sinds 1981.

De inventaris vormt een fantastische bron van informatie. Veel mensen associëren onroerend erfgoed vooral met monumenten, maar ook waardevolle landschappen, dorpsgezichten, houtig erfgoed en archeologische sites maken er deel van uit. Het loont de moeite om erin te grasduinen!

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.