Lang leve de lente

maandag 30 mei 2016

Astronomisch gezien zitten we nu ongeveer in het midden van de lente. De winter zijn we ondertussen vergeten. Soms geurt de lucht naar de zoete zomer, maar een koude dag of plensbui zetten ons terug met de voeten op de grond.

Zo rond 20 maart werden we via de lifestylebladen overspoeld met tips om de lente in huis te halen. Die tulpen en hyacinthen zijn ondertussen al uitgebloeid, op de vrolijke kussens slaapt ondertussen de kat, en de lenteroes zit in het slop... Hoe kan je het lentegevoel het hele jaar bijhouden? De tip van Onroerend Erfgoed: geef je huis een 'lente-naam'. Geloof ons, het is alsof de zon net wat meer naar binnen schijnt en de jasmijn in de tuin net iets meer gaat geuren.

Verschillende eigenaars deden het je al voor. Het seizoen van verwachting gaf zijn naam aan verschillende stads- en buitenhuizen. Reden genoeg om in de inventaris van het bouwkundig erfgoed te grasduinen op zoek naar huizen met een 'lente-naam'. De villa's 'Gai Printemps', 'Lentelust', 'Lentedroom' laten ons dagdromen bij de bloesemgeuren van dit heerlijke seizoen. Dus als lentecadeau presenteren we niet minder dan zes relicten van de maand!

Slechts zes? Ongetwijfeld zijn er nog lente-huizen in onze inventaris maar hebben we de naam niet genoteerd. Een van onze lezers wees ons al op een glas-in-loodraam te Ronse dat de naam 'De lente' draagt! Ken je nog een lente-huis? Laat het ons weten, stuur ons een foto, en we vullen onze inventaris aan.

Antwerpen

De Haan

Dilsen-Stokkem

Kokzijde

Menen

Oostende

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.