Italiaanse toparchitect aan het werk in Hingene

dinsdag 28 juni 2016

Servandoni

Momenteel belicht een tentoonstelling in het kasteel d'Ursel in Hingene één van de favoriete architecten van de 18de-eeuwse Belgische high society: Giovanni Niccolò Servandoni. Exact 250 jaar geleden stierf hij. Een goede reden om de man voor het voetlicht te zetten en de deuren van één van zijn belangrijkste realisaties te openen: het kasteel d'Ursel te Hingene.

Servandoni was als schilder, architect en decorateur werkzaam in Parijs, Londen en Brussel. In Londen ontwierp hij in 1749 de tijdelijke architectuur én het vuurwerk van de Royal Fireworks. Händels muziek werd werelberoemd, Servandoni werd vergeten. In 1759 trok hij naar Brussel, op de vlucht voor schuldeisers. Hij vertoefde er al snel in de kringen van Karel van Lotharingen. Van de Markies van Lede kreeg hij de opdracht om zijn nieuwe kasteel te Lede te ontwerpen. Voor Jean-Antoine Ories ontwierp hij een 'maison de plaisance' in Sterrenbeek in 1761.

Hetzelfde jaar verzocht hertog Charles d’Ursel hem zijn kasteel te Hingene te moderniseren. De voorgevel werd vernieuwd, de interieurs aangepast en het park volgens de nieuwe smaak heraangelegd. Niet voor niets werd het Kasteel d’Ursel opgenomen in onze Inventaris van het Bouwkundig erfgoed. Servandoni keerde in 1762 terug naar Parijs waar hij in 1766 totaal verarmd stierf.

Het kasteel van Lede is momenteel een ruïne en dat van Sterrenbeek werd in 1908 verbouwd. Hingene is bijgevolg het enige nog bestaande kasteel in Vlaanderen ontworpen door Servandoni dat een goed beeld van zijn stijl geeft. Geen wonder dat er nu een tentoonstelling georganiseerd wordt over zijn werk. Voor de eerste keer wordt het volledige ontwerp van Servandoni voor het domein te Hingene op virtuele wijze aan het publiek gepresenteerd.

Het kasteel is nog tot 15 augustus elke zondagnamiddag uitzonderlijk voor publiek toegankelijk.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.