Komt ze nog, de zomerzon?

maandag 4 juli 2016

Waar blijft ze toch die heerlijke zomerzon? De hitte op de rug, de warme lucht in je gezicht bij het fietsen, een glaasje frisse witte wijn tijdens de zwoele zomeravonden, het hitteonweder dat verkoeling brengt... Om het goed te maken gaan we in onze Inventaris Onroerend Erfgoed op zoek naar wat voor heerlijks de zoekterm 'zomer' allemaal oplevert. En het is veel, heel veel! Niet minder dan 516 items zijn gelinkt aan het woord 'zomer'.

Je kan het zo gek niet bedenken of de zomer komt om het hoekje kijken. Zo duiken er een aantal bunkers op die vermoedelijk in de zomer van 1915 werden gebouwd. En wat denk je van de Amandine die enkel tijdens de zomermaanden in de IJslandse wateren kon gaan vissen? Of de Hopduvel in Asse die met zijn zomerstormen de hopstaken vernielt? In de fiche van de Brechtse heide kom je dan weer te weten dat de wegen mul waren in de zomer en modderig in de winter. Pas in 1948 werd de eerste weg er verhard. En er zijn natuurlijk de Zomerwegen die enkel in het zomerseizoen toegankelijk waren of die werden gebruikt om het vee naar de weide te leiden.

Met deze voorbeelden zijn we slechts een paar erfgoedobjecten ver in onze inventaris. Ga er gerust op zoek naar wat het zomerse Vlaamse erfgoed te bieden heeft. Wij zetten alvast nog enkele leuke plaatjes hieronder. Klik erop en laat je verwonderen terwijl de schaduwlinde je beschermt tegen de komende zomerse zon.

Helchteren

Brugge

De zomer Brugge

Retie

De Zomere Brugge

zomerhuis Turnhout

burgerhuis Brugge

Zomerhuis

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.