De inventaris geurt naar rozen

woensdag 13 juli 2016

In dit heerlijke seizoen staan de rozen in bloei en vullen hun geuren de zomerlucht. Geen wonder dat velen van onze voorouders hun woning een rozennaam gaven ter herinnering aan de koningin der bloemen. Liefhebbers legden rozentuinen aan om de bloem in al haar diversiteit te kunnen bewonderen. Kwekers gingen zich toeleggen op de rozenteelt. Sommigen als Adolf Papeleu kregen zelfs een straat naar hen vernoemd. Op aarde als in de hemel moeten de geestelijken gedacht hebben. De roos werd ook verbonden aan de hemelse bewoners als Onze-Lieve-Vrouw, de Heilige Rita en de Heilige Theresia van Lisieux. Geen wonder dat ook kloosters een 'rozennaam' gingen dragen om hun kleine paradijs te benoemen.

Laat je verleiden door die rozengeur bij het klikken op de foto's hieronder. We hebben enkele rozen-items uit onze Inventaris van het onroerend erfgoed samengebracht, maar laat dat je niet tegen houden om rond te dwalen op onze website.

Villa Het Rozenhuis

Carrefour des Roses

Herenhuis De Rozen

Hoeve rozengoed

Kasteel Rozenhouthof

Abdij Roosenberg

Kasteel Sterebeek

Hoeve Het Rozenhof

Villa Fraaie Rozen

't rozenhuisje

kapel OLV ter rozen

Abdij van Rozendaal

OLV van de Rozenkrans

Rozenkapel

Villa rozenhof

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.