Nieuwe inventaris van Dendermonde on-line

donderdag 17 juni 2010

De gegevens van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Dendermonde werden onlangs beschikbaar gesteld op de website. Dit bouwkundig erfgoed zal bij een volgend vaststellingsbesluit (voorzien september 2010) worden vastgesteld. In totaal werden 967 bouwkundige relicten gedocumenteerd, beschreven en voorzien van foto's. Bovendien werden negen bouwkundige gehelen toegevoegd, waaronder meerdere tuinwijken en het Sint-Alexiusbegijnhof dat in 1998 door Unesco werd ingeschreven op de lijst van het Werelderfgoed samen met de dertien best bewaarde begijnhoven in Vlaanderen.

De historische kern van de gemeente Dendermonde werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter stelselmatig geplunderd en in brand gestoken met uitzondering van de aangeslagen complexen. Ten gevolge hiervan wordt onder meer de Grote Markt gekenmerkt door een symbiose van historische bebouwing en 'nieuwbouw' in wederopbouwstijl. De gespaarde historische gebouwen, waarvan er enkele opklimmen tot de 17de eeuw, herinneren stilistisch en typologisch aan de verdwenen bouwstijlen. Het gotische stadhuis met belfort en voormalige lakenhal dateert uit de 14de eeuw; het belfort, gebouwd onder leiding van bouwmeester Michiel van Melbrouc werd in 1999 door Unesco erkend als werelderfgoed. De beeldbepalende gebouwen in wederopbouwstijl werden ter vervanging van vernielde panden ingeplant op de historische site van de Grote Markt. Hierbij werd rekening gehouden met de oorspronkelijke rooilijn en perceelgrenzen. De realisatie van deze 'invularchitectuur' getuigt van de historiserende visie op de wederopbouw, waarbij een romantisch beeld van een historisch ontwikkelde bebouwing gesuggereerd werd: voorbeelden hiervan zijn burgerhuis met winkel, burgerhuis, café 'Den ouden Tinne Pot'.

In tegenstelling tot het verstedelijkte karakter van Dendermonde, zijn de overige deelgemeenten eerder landelijk van uitzicht, elk met een eigen parochiekerk zoals de parochiekerk Sint-Appolonia van Appels en karakteristieke burgerwoningen zoals dit burgerhuis te Baasrode. Vele kapellen, onder meer de Onze-Lieve-Vrouw van Lambroeckkapel van Oudegem, eenvoudige dorpswoningen als gekoppelde dorpswoningen in Sint-Gillis en een aantal verspreide hoevecomplexen zoals een hoeve in U-vorm in Schoonaarde vervolledigen het geheel.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.