Cleopatra in Vlaanderen

vrijdag 12 augustus 2016

Op 12 augustus van het jaar 30 voor Christus pleegde farao Cleopatra VII in Alexandrië zelfmoord. Met de dood van één vrouw eindigde zo’n 20.000 jaar Egyptische cultuur. Voortaan was Egypte een Romeinse provincie!

Maar Egypte heeft niemand ooit losgelaten. Vanaf de middeleeuwen werden in onze kerken schilderijen opgehangen voorstellende ‘De vlucht naar Egypte’. Herinneringen aan een reis naar Egypte vonden soms ook hun weg naar de kerk. Huizen, straten of gehuchten kregen de naam ‘Egypten’ of aanverwant.

De 'herontdekking' van het mythische land in de late 18de eeuw resulteerde ook in Vlaanderen in het verschijnen van piramides, Egyptische salons, obelisken, Egyptische symboliek, afbeeldingen van farao's en zelfs kleuren. Het is verwonderlijk wat voor een invloed het Geschenk van de Nijl gehad heeft op onze architectuur en tuinarchitectuur.

Het is niet verwonderlijk dat de zoektermen ‘Egypte’ of 'Egyptisch' heel wat fraaie resultaten opleverde in onze online databank. Ga er gerust rondstruinen. We zetten alvast enkele voorbeelden van Cleopatra’s erfenis in Vlaanderen hieronder. Veel surfgenot!

huis Drie Egypten

Egyptische tempel

Marouf

Jachtkasteel Temse

kasteelpark Wespelaar

Feestpaleis

obelisk

Den Joseph naer Egypten

Sigarettenfabriek Araks

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.