4500 archieffoto's voor Oost-Vlaamse inventarisfiches

dinsdag 16 augustus 2016

Bachte boerenarbeidershuis

Vier jobstudenten scanden een maand lang foto's uit het Oost-Vlaamse archief van de inventaris bouwkundig erfgoed. 6700 foto's werden gescand; daarvan zijn er al 4500 verwerkt in de online inventarisdatabank.

Aalst, Aalter en Assenede waren begin vorige week al in orde. Vrijdag werd hard gewerkt om ook Beveren, Buggenhout, De Pinte en Deinze helemaal af te werken.

De foto's van Beveren zijn de oudste. Ze werden genomen in de laatste jaren van de seventies, om in 1981 gepubliceerd te worden in boekdeel 7n1 van Bouwen door de Eeuwen Heen. Het zijn allemaal zwart-witbeelden. De fotoset van het bekende havendorp Doel, een deelgemeente van Beveren, zal veel mensen interesseren.

Voor veel Beverse fiches nam de fotograaf van het agentschap in 2007 kleurenfoto's; het is een meerwaarde om de twee reeksen met elkaar te kunnen vergelijken. Klik daarvoor in de inventarisfiche onder de foto op de link "Alle foto's".

In de jaren 1980 werden De Pinte en Deinze geïnventariseerd, de archieffoto's tonen ook het erfgoed in deze gemeenten in grijswaarden. Buggenhout ten slotte is geïllustreerd met kleurenbeelden van rond het jaar 2000.

Molen Doel

De ruim 4500 foto's die werden gekoppeld, kun je vinden bij de fiches in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Voor zes andere gemeenten was de maand te kort. De foto's werden allemaal gescand, maar zijn nog niet beschikbaar op de online databank. We doen ons best om het mooie materiaal van Brakel, Denderleeuw, Destelbergen, Erpe-Mere, Evergem en Kruibeke, goed voor in totaal nog 2000 foto's, zo snel mogelijk te verwerken.

We danken Amina, Caitlin, Igor en Zoé voor hun inzet!

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.