Project inventarisatie bouwkundig erfgoed in Genk

maandag 19 september 2016

Onderzoekers van het bureau C&C Fexer zijn deze zomer gestart met het onderzoek van het bouwkundig erfgoed in de Limburgse stad Genk. Het project focust op het erfgoed dat niet gelinkt is aan het mijnverleden van de streek, zoals villa’s, burgerhuizen, winkelpanden of scholen.

Molenstraat 68 Les Roseaux

Molenstraat 68 Les Roseaux

Meer dan de mijnen

De Stad Genk schreef een onderzoeksopdracht uit met de bedoeling het bouwkundig erfgoed in hun stad beter te documenteren. Momenteel ligt de nadruk in de inventaris van het bouwkundig erfgoed van Genk op het mijnerfgoed. De mijngebouwen en de bijhorende tuinwijken of mijncités domineren nu de lijst. Het lopende inventarisproject wil de ondervertegenwoordiging van de privé-architectuur in Genk recht trekken. Een stuurgroep selecteerde een vijftigtal panden, voornamelijk privéwoningen, voor verder onderzoek.

Van onderzoek tot inventariswebsite

De opdracht werd toegekend aan het Antwerpse bureau C&C Fexer. Onderzoekers Charlotte Fexer, Annika Devroe en Kitty Vancouillie bekijken alle gebouwen ter plaatse, voeren archief- en literatuuronderzoek uit en zullen hun gegevens verwerken in beschrijvende en evaluerende inventarisfiches. Gedurende het najaar zullen de eerste resultaten al voor het publiek beschikbaar zijn op de inventariswebsite van het agentschap Onroerend Erfgoed, dat het inventarisatieproject begeleidt.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project, dan kun je contact opnemen met Tim Vanbrabant van de Afdeling Ruimtelijke Ordening en Woonbeleid van de stad Genk: Tim.Vanbrabant@Genk.be.

Ook het inventaristeam van het agentschap Onroerend Erfgoed beantwoordt graag je vragen: inventaris@onroerenderfgoed.be.

De bestaande fiches van de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed in Genk kun je consulteren via deze link. Ook kun je zelf opzoeken per straat of per typologie met het uitgebreide zoekformulier.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.