Archieffoto’s van Brakel, Denderleeuw, Destelbergen, Erpe-Mere en Evergem online

maandag 3 oktober 2016

Kerk Denderleeuw

Vier jobstudenten scanden deze zomer 6700 foto's uit het Oost-Vlaamse archief van de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. 4500 foto's konden zij zelf verwerken in de online inventarisdatabank. Voor de 2200 foto’s van Brakel, Denderleeuw, Destelbergen, Erpe-Mere en Evergem was hun tijd te kort. Sinds vorige week zijn ook deze fotocollecties online beschikbaar.

Hoeve, Brakel

Brakel in kleur

De grootste set archieffoto’s, bijna duizend in totaal, is van bouwkundig erfgoed in de gemeente Brakel. De kleurenfoto’s werden genomen tijdens het inventarisproject van deze gemeente in 1999. Omdat dit inventarisproject niet meer werd gepubliceerd in de boekenreeks Bouwen door de Eeuwen Heen in Vlaanderen, is het een grote meerwaarde dat het originele fotomateriaal nu volledig beschikbaar is voor het publiek. De foto’s geven een beeld van een gemeente met een landelijk en dorps karakter.

Denderleeuw, Erpe-Mere, Destelbergen en Evergem in zwart-wit

De andere helft van het fotomateriaal dat we in september verwerkten, is in grijstinten: tot begin jaren 1990 zwoeren de inventaristeams bij de degelijkheid van zwart-witfoto’s. Denderleeuw en Erpe-Mere maken deel uit van één van de oudste inventariscampagnes in Oost-Vlaanderen. De foto’s dateren van eind jaren 1970 en zijn een waar genoegen voor wie van kris-kras-geparkeerde oldtimers en nog niet door verbouwingen of verkavelingen aangeroerde hoeves houdt.

Eenzelfde sfeer van authenticiteit ademen de foto’s van Destelbergen en Evergem uit, hoewel die erfgoedinventarissen ruim tien jaar later gepubliceerd zijn.

Kasteelhoeve Destelbergen

Oost-Vlaams alfabet: van A tot G

Vier jobstudenten doorploegden deze zomer de fotoarchieven: ze gingen van Aalst over Aalter naar Assenede en Berlare, het alfabet af tot aan de letter G. De schat archieffoto’s van Gent werd eerder al online gezet, waardoor nu van zowat de helft van de Oost-Vlaamse gemeenten de archiefbeelden beschikbaar zijn.

We hopen in de toekomst verder te kunnen werken en alle archieffoto’s online met je te kunnen delen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.