Relict van de maand oktober: de dorpslinde van Massemen (Wetteren)

vrijdag 28 oktober 2016

Elke maand kiest een collega uit het agentschap Onroerend Erfgoed zijn of haar favoriete erfgoed uit onze inventarisdatabank. Deze maand selecteerde Bavo De Paepe, erfgoedconsulent landschappen in Oost-Vlaanderen, de knotlinde op het dorpsplein van Massemen (Wetteren).

Knotlinde

9 oktober 2016, 14u: "Heb je al gehoord van de linde, de linde? Heb je al gehoord van de lindeboom?". De kinderen van het vijfde leerjaar van de Massemse basisschool zingen uit volle borst, want onze Massemse dorpslinde is Boom van het Jaar 2016!

En heeft u al gehoord van de Massemse dorpslinde? Nee? Dan stel ik u hem graag voor!

De linde is ongetwijfeld onze oudste dorpsbewoner. Wetenschappers schatten zijn ouderdom vandaag op 388 tot 450 jaar oud. Hoogstwaarschijnlijk vormt de boom een restant van de dreef die naar het kasteel of herenverblijf van de heren van Massemen leidde. De hoeve Prinsenhof vormt nog een stille getuige van dit rijke verleden van het dorp. Een andere mogelijkheid is dat de linde werd aangeplant ter gelegenheid van de heropbouw van de toren en het schip van de Sint-Martinuskerk na de branden van 1579 en 1592.

Ondanks alle veranderingen aan het dorpsplein en haar omgeving door de eeuwen heen, bleef de boom een vaste waarde. De verbouwingen aan de kerk, het verdwijnen van het kerkhof rondom de kerk, het bouwen van de gemeenteschool (huidige bibliotheek), het rechttrekken van de Massemsesteenweg, de sloop van de woningen te midden van het dorpsplein, de heraanleg van het plein in 2004… Ondanks al deze wijzigingen heeft geen enkele Massemenaar ooit overwogen de linde plaats te laten ruimen. Nee, want iedere Massemenaar is trots op 'zijn' boom.

Knotlinde

Na al die eeuwen is de linde een knoestige veteranenboom geworden met een omtrek van 7,19 meter. Zijn grillige vormen, verschillende stammen, holle binnenkant,… geven hem een uniek karakter dat gewoon móét gekoesterd worden.

En gekoesterd wordt hij zeker! Hij prijkt op menig schilderij, er zijn een café en een winkel naar hem vernoemd, vroeger bestond het tijdschrift 'het Lindeblad', elke dag passeren de schoolkinderen er langs, ieder jaar wordt de kerststal erbij geplaatst en worden er kerstliederen onder de boom gezongen en er bestaan uiteraard talrijke anekdotes over.

Zo zou Napoleon zijn paard er nog aan vastgebonden hebben. Is dit waar? Geen idee. Wat wel zeker is, is dat er in de jaren '70 een Engelsman in de boom geslapen heeft. Na het vieren van de verbroedering van de voetbalploegen van Massemen en Dagenham in een dorpscafé vond hij de weg naar zijn gastgezin niet terug. Waarna hij in de holle stam een nieuwe slaapplaats vond.

Sinds 2001 is de boom beschermd als monument, samen met de dorpskom die een beschermd dorpsgezicht werd. Nu, in 2016, is hij verkozen tot Boom van het Jaar. En zoals elke Massemenaar u zal zeggen: beide erkenningen zijn volledig, op en top terecht!

Knotlinde

Knotlinde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.