Erfgoedbeleeftip: Europese Week van de Begraafplaatsen

maandag 22 mei 2017

Sint-Jacobs-Kapelle

Van 27 mei tot 4 juni vindt het jaarlijkse hoogfeest van het funeraire erfgoed plaats. Over heel Europa openen begraafplaatsen onder de vlag van de Association of Significant Cemeteries in Europe hun poorten om bezoekers wegwijs te maken in de rijke artistieke wereld van begraafplaatsen en de nieuwste ontwikkelingen in de funeraire sector.

Zoals steeds zijn Vlaanderen en Brussel goed vertegenwoordigd in het programma dankzij de samenwerking van de gemeenten met Grafzerkje vzw en Epitaaf vzw.

Onze tip: de Heldenhuldezerkjes

Hoorde je al van Heldenhuldezerkjes uit de Eerste Wereldoorlog? Het agentschap Onroerend Erfgoed gaf een studie-opdracht rond dit thema aan het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Het onderzoek resulteerde in een uitgebreide online databank, een herinneringsboek en een reizende tentoonstelling.

Je kunt voorbeelden van dit bijzondere erfgoed gaan bekijken in de deelnemende begraafplaatsen van Aalst, De Panne en Veurne.

Op de Gentse Westerbegraafplaats wordt dit jaar bijzondere aandacht besteed aan de Eerste Wereldoorlog.

Meer funerair erfgoed?

Ook het inventaristeam van het agentschap Onroerend Erfgoed zit niet stil als het om funerair erfgoed gaat. Verschillende begraafplaatsen en kerkhoven werden opgenomen in onze inventaris van het bouwkundig erfgoed en regelmatig worden nieuwe gegevens toegevoegd.

Vlamertinge

Gemeentelijke begraafplaats Zonnebeke

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.