Thesaurus van het onroerend erfgoed

dinsdag 20 juni 2017

De thesaurus van het onroerend erfgoed die al sinds jaar en dag gebruikt wordt voor onze inventariswebsite, is nu beschikbaar als een nieuwe toepassing op https://thesaurus.onroerenderfgoed.be.

Een thesaurus is een hiërarchische woordenlijst die wordt gebruikt om terminologie te standaardiseren. Onze thesauri worden gebruikt om informatie te helpen indexeren en terugvinden in onze databanken. Ze worden niet meer uitsluitend gebruikt in de inventaris, maar intussen ook in andere toepassingen zoals de besluitendatabank. Dankzij de thesaurus kan je in de inventaris zoeken naar "fonteinen" of in de besluitendatabank naar "opheffingsbesluiten".

Je kan bladeren doorheen de boomstructuur van de verschillende thesauri of per term de definities raadplegen. Onze grootste thesaurus is deze van de erfgoedtypes. Daarnaast hebben we ook thesauri voor dateringen, stijlen en culturen, materialen, gebeurtenissen, boomsoorten, erfgoedwaarden en besluittypes. Klik op de termen om door de boomstructuur te bladeren.

We stellen onze thesauri samen met een bijzondere aandacht voor onze lokale Vlaamse situatie, zonder internationale thesauri zoals de Art & Architecture Thesaurus en de thesauri van Historic England uit het oog te verliezen.

Deze website werd gebouwd met het Atramhasis open source software project, een project opgezet door het IT-team van Onroerend Erfgoed. Deze open source software laat toe dat ook andere organisaties hun eigen thesauri opmaken, beheren en ontsluiten. Iedereen, binnen en buiten de Vlaamse Overheid, kan de broncode downloaden van Github en er zelf mee aan de slag gaan.

Tenslotte zijn de gegevens in de thesaurus ook beschikbaar als open data, waardoor hergebruik mogelijk wordt voor externen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.