84.000 relicten in de inventaris bouwkundig erfgoed

maandag 17 juli 2017

Villa Limpens

Vandaag mogen we het 84.000ste relict verwelkomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed in Vlaanderen. Er kwamen op minder dan anderhalf jaar duizend nieuwe fiches bij.

De snelle groei aan relicten sinds 2016 hebben we vooral te danken aan de inventarisprojecten waarmee het agentschap de beleidsbrief van minister Bourgeois uitvoert. De geografische inventarissen in Antwerpen en in de Vlaamse Rand zorgen voor een snel vorderende teller, maar ook het thematische project rond het erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog. Als projecten uitgevoerd door lokale overheden kunnen we de inventarissen van de Antwerpse Tentoonstellingswijk of Genk aanhalen.

Villa Limpens

Als 84.000ste relict presenteren we jullie Villa Limpens naar een ontwerp uit begin jaren 1930 van architect Henri Lacoste (1885-1968). Deze riante villa met park, gelegen in Overijse, is een belangrijk voorbeeld van de residentiële uitbreiding in de Vlaamse Rand rond Brussel tijdens het interbellum. Het perceel waarop de villa gelegen is, behoorde tot begin 19de eeuw nog tot het Zoniënwoud. In het tweede kwart van de 19de eeuw bouwde men er een woning, die in het interbellum door Lacoste is verbouwd. In dit relict is de uitstraling van Brussel in de Vlaamse Rand sterk voelbaar.

Villa Limpens

Lacoste

Tijdens de eerste inventariscampagne van dit gebied, begin jaren 1970, werd het gebouw niet geselecteerd. De architectuur uit het interbellum was toen nog "te jong"; wellicht wist de vakliteratuur van toen de stijl van Lacoste nog niet voldoende naar waarde te schatten.

Henri Lacoste was nochtans één van de meest originele ontwerpers uit het interbellum. Zijn art deco werd doorweven met tal van historische en culturele verwijzingen. Lacoste behield de structuur van de in oorsprong 19de-eeuwse woning en overgoot ze met zijn eigen stijl. Vandaag wordt aan dit relict een zeer hoge erfgoedwaarde toegekend, waardoor het absoluut niet mag ontbreken in de inventaris van het bouwkundig erfgoed in Vlaanderen.

Villa Limpens

Op het eerste zicht lijkt de woning aan de drukke Brusselsesteenweg niet bijzonder en zou je er zo aan voorbij rijden. Tot je wat trager rijdt, en zo de details opmerkt van de bronzen deur en poort die zo kenmerkend zijn voor het werk van Lacoste. Wat de villa nog het meest interessant maakt is de egyptiserende schouw in het interieur.

Nog meer Vlaamse Rand

Het inventarisproject van de Vlaamse Rand wordt tegen midden 2019 afgewerkt. Systematisch komen er relicten van de inventariscampagnes uit Beersel, Merchtem, Overijse en Hoeilaart online. Vanaf 2018 zal ook Meise volgen, zodat in 2019 de gehele Vlaamse Rand geherinventariseerd is.

Je gebruikt best het zoekformulier om de aangevulde inventarissen per gemeente te doorzoeken.

Contact

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met het inventaristeam via het contactformulier of inventaris@onroerenderfgoed.be

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.