Inventaris Tuinen en Parken aangevuld met acht gemeenten

vrijdag 6 december 2013

Park kasteel van Sterrebeek, oranjerie vanuit de rozentuin

In de gemeenten Kampenhout, Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst werden tweeënvijftig items geselecteerd voor opname in de inventaris Tuinen en Parken. Deze acht gemeenten in de noordoostelijke rand van Brussel beslaan gezamenlijk een oppervlakte van 173 vierkante kilometer.

In dit gebied komen diverse interessante voorbeelden van vroege landschappelijke aanleg voor. De ‘jardins à l’anglaise’ van de late 18de en de vroege 19de eeuw waren vaak het werk van een vooruitstrevende, door vooruitgangsidealen en geldgewin bezielde elite. Jean-Joseph Walckiers, die rond 1780 aan de westrand van Vilvoorde in zijn landgoed Drie Fonteinen één van de oudste ‘Engelse’ tuinen van België creëerde, of bankier Maximilien Plovits die de mooie ‘Franse’ tuin in Sterrebeek met een brede, landschappelijk aangelegde strook omzoomde, zijn typische vertegenwoordigers van deze elite.

Bij Wolfslinde in Eppegem duikt rond dezelfde tijd ook een hybride overgangsvorm op: een tuin met golvende contouren maar netjes symmetrisch en als onderdeel van een typisch 18de-eeuws stramien van ‘vivre entre cour et jardin’. Ook de revival van de regelmatig geometrische, ‘Franse’ tuinstijl aan het einde van de 19de eeuw heeft in het inventarisgebied duidelijke sporen nagelaten. De in 2006-2007 gerenoveerde Franse tuin in het domein Drie Fonteinen te Vilvoorde is ongetwijfeld een spectaculair voorbeeld van de 'style Duchêne', naar de Franse tuinarchitecten vader (Henri) en zoon (Achille) Duchêne.

Fragmenten van aanleg geïnspireerd op de ‘Nouveau jardin pittoresque’ – een Belgisch uitvloeisel van de Arts and Crafts-beweging – werden opgetekend in het Park Feldheim te Zaventem en – vermengd met modernistische elementen – in het Bloso-domein te Hofstade.

Deze informatie verscheen in 2009 in het M&L-Cahier 19 getiteld Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Ten noordoosten van Brussel.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.