Nieuws

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 .. 10 ] Volgende

dinsdag 28 juni 2016: Italiaanse toparchitect aan het werk in Hingene

Momenteel belicht een tentoonstelling in het kasteel d'Ursel in Hingene één van de favoriete architecten van de 18de-eeuwse Belgische high society: Giovanni Niccolò Servandoni.

maandag 27 juni 2016: Bericht aan de bezoekers van de inventariswebsite

Mogelijke instabiliteit van de databank n.a.v. aanpassingen in kader van lancering van beschermingsdatabank.

woensdag 22 juni 2016: Dagje aan zee. Beschermd kusterfgoed

In deze laatste week vóór de lancering van de nieuwe beschermingsdatabank zoeken we de mentale verfrissing op van een dagje aan zee.

donderdag 16 juni 2016: Herinventarisatie bouwkundig erfgoed in Heverlee gestart

De herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Heverlee, een deelgemeente van Leuven, is gestart. Voor dit project werken de stad Leuven en het agentschap Onroerend Erfgoed samen.

dinsdag 14 juni 2016: Voorwaarts … Mars! Beschermd militair erfgoed in Vlaanderen

Het team beschermingsdatabank zal eind mei vriend en vijand verrassen met een splinternieuwe beschermingsdatabank. In de aanloop naar deze lancering tonen we in een reeks berichten de diversiteit van het beschermd onroerend erfgoed in Vlaanderen.

vrijdag 10 juni 2016: Art Nouveau World Day

10 juni is Art Nouveau World Day! Erfgoed met een feesthoed op, ook in Vlaanderen.

dinsdag 31 mei 2016: Beschermd klein erfgoed onder de loep

Beschermd onroerend erfgoed is veel ruimer en diverser dan je zou denken. Erfgoedzorg heeft ook oog voor klein erfgoed waarachter een even grote geschiedenis kan schuilen.

maandag 30 mei 2016: Lang leve de lente

Relict van de maand: Villa 'Lentelust' en consoorten

donderdag 19 mei 2016: Te land, ter zee en in de lucht: de beschermde overblijfselen van de transportrevolutie

De evolutie van het transport is vooral een verhaal van innovatie. Telkens trachtte men technieken en materialen te optimaliseren. De bewaarde en beschermde getuigen van deze evolutie in Vlaanderen zijn talrijk. Hieronder een greep uit de databank.

dinsdag 17 mei 2016: Historische tuinen en parken uit het Hageland staan online

Van het kasteelpark van Wespelaar tot het volkspark rond de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, de inventaris van het Hageland leverde 96 inventarisfiches van tuinen en parken op. De volledige inventaris is online beschikbaar.

maandag 9 mei 2016: Beschermde grenzen

Enkele goed bewaarde exemplaren van grenspalen en grensbomen zijn beschermd onroerend erfgoed en kunnen dus gezien worden als 'beschermde grenzen'.

vrijdag 6 mei 2016: Van Koning tot minister: over de Vlaamse Executieve, de Vlaamse Regering en ministeriële besluiten

Tussen 1931 en nu tellen we zo'n 5.000 besluiten, goed voor 14.000 beschermingen. Op de oudste dossiers vinden we handtekeningen van koningen, een regent en een secretaris-generaal. In 1982 is de tijd van de ministers aangebroken.

vrijdag 29 april 2016: Relict van de maand april: het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.

Elke maand kiest een collega uit het agentschap Onroerend Erfgoed zijn favoriete erfgoed uit onze inventarisdatabank. Deze maand presenteert Rudy De Graef, erfgoedconsulent in Antwerpen, het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.

donderdag 21 april 2016: Voorlopige bescherming van het Hogeschoolplein in Leuven

De uniformiteit en de ritmiek van de gevelwanden en de strakke aanleg van het Hogeschoolplein in Leuven verdienen het bewaard te blijven voor de toekomst. Het plein is daarom op 16 maart 2016 voorlopig beschermd als stadsgezicht.

donderdag 31 maart 2016: Relict van de maand: de Muur van Geraardsbergen met kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenberg

Elke maand kiest een collega uit het agentschap Onroerend Erfgoed zijn favoriete erfgoed uit de inventarisdatabank. Deze maand presenteert Gonda Callaert, afdelingshoofd Beheer, ons de Muur van Geraardsbergen.

dinsdag 29 maart 2016: 100 jaar Amsterdamse School. Ook in Vlaanderen!

Nederland viert de honderdste verjaardag van de Amsterdamse School. Wij doken juichend onze inventaris in op zoek naar voorbeelden van deze bouwstijl in Vlaanderen.

maandag 7 maart 2016: Het bouwkundig erfgoed in Tervuren geherinventariseerd

In 2015 werd het bouwkundig erfgoed in Tervuren geherinventariseerd. Het is de veertiende gemeente uit de Vlaamse Rand waar het agentschap Onroerend Erfgoed het bouwkundig erfgoed screende, onderzocht en publiceerde op de inventariswebsite.

donderdag 3 maart 2016: Schoorsteen Agfa Gevaert is eerste beschermde monument volgens Onroerenderfgoeddecreet

Het Onroerenderfgoeddecreet wijzigde de beschermingsprocedure grondig. Het agentschap Onroerend Erfgoed doorliep deze nieuwe procedure voor het eerst volledig met de bescherming van de grote schoorsteen van Agfa Gevaert in Mortsel.

woensdag 2 maart 2016: Archeologische zones in stadskernen vastgesteld

Na een openbaar onderzoek is de historische kern van 58 historische steden opgenomen in de vastgestelde inventaris van archeologische zones.

dinsdag 1 maart 2016: Hoe zou het nog zijn met... het bouwkundig erfgoed in de Vlaamse Rand?

De herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Vlaamse Rand staat al sinds het begin van dit millennium hoog op de agenda van het agentschap Onroerend Erfgoed. Wij presenteren u onze plannen voor 2016.

maandag 29 februari 2016: Relict van de maand: het dorpsgezicht van Wannegem-Lede

Elke maand kiest iemand uit het agentschap Onroerend Erfgoed zijn favoriete erfgoed uit onze inventarisdatabank. Deze maand presenteert Kathleen Vancaester, afdelingshoofd Informatie en Communicatie, het dorpsgezicht van Lede.

donderdag 25 februari 2016: Het houtig erfgoed van Bornem staat online

De inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde van de Antwerpse gemeente Bornem is beschikbaar op de inventarisdatabank.

woensdag 24 februari 2016: 83.000 relicten in de inventaris bouwkundig erfgoed

Vandaag staan er precies 83.000 relicten in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

vrijdag 19 februari 2016: De roots van Zurenborg geherinventariseerd

Het noordelijke deel van de bekende Antwerpse wijk Zurenborg is volledig geherinventariseerd. Het bouwkundig erfgoed in de straten van de wijk vormt de historische kern van het "Oostkwartier".

vrijdag 12 februari 2016: Hoe zou het nog zijn met… het bouwkundig erfgoed in Gent?

De herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Gent staat al een aantal jaren op de gemeenschappelijke agenda van het agentschap Onroerend Erfgoed en de Dienst Monumentenzorg en Architectuur van de stad Gent. Dat zetten we verder in 2016.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 .. 10 ] Volgende
  • 84.557 relicten bouwkundig erfgoed
  • 598 bouwkundige gehelen
  • 618 landschapsatlasrelicten
  • 135 archeologische zones
  • 813 tuinen en parken
  • 3.344 bomen en struiken
  • 131 vaartuigen
  • 1.382 oorlogsrelicten
  • 266 orgels
  • 196.166 foto's
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.