Lombardenvest

Tekst van Lombardenvest (https://id.erfgoed.net/themas/962)

Van Nationalestraat naar de zogenaamde Vijfhoek: de kruising van Lombardenvest, Schrijnwerkersstraat, Wiegstraat, Groendalstraat en Korte Gasthuisstraat. Eertijds heette het gedeelte langs de Korte Gasthuisstraat "Lombardenvest", het gedeelte langs de Kammenstraat "Gillis Sandersvest". Begin 15de eeuw kreeg heel de straat de eerste benaming. Vermoedelijk was de Lombardenvest de pleisterplaats der Italiaanse bankiers die op pand leenden; in ieder geval hadden ze er begin 14de eeuw een grote bankinstelling. Na de stadsvergroting van 1314 werd de straat aangelegd op de buitenkant van vroegere omheiningsgracht: deze werd pas circa 1830 overwelfd. Aan de noordzijde hebben V-1 bommen in 1944 heel wat schade aangericht.


Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs:  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Goossens, Miek; Plomteux, Greet: Lombardenvest [online], https://id.erfgoed.net/teksten/100875 (geraadpleegd op )