Lombardenvest

Tekst van Lombardenvest (https://id.erfgoed.net/themas/962)

Van Nationalestraat naar de zogenaamde Vijfhoek: de kruising van Lombardenvest, Schrijnwerkersstraat, Wiegstraat, Groendalstraat en Korte Gasthuisstraat. Eertijds heette het gedeelte langs de Korte Gasthuisstraat "Oude Lombaerdevest", het gedeelte langs de Kammenstraat "Gillis Sandersvest". Begin 19de eeuw kreeg heel de straat de benaming "Lomaerdevest", sinds 1964 "Lombardenvest". Vermoedelijk was de Lombardenvest de pleisterplaats der Italiaanse bankiers die op pand leenden; in ieder geval hadden ze er begin 14de eeuw een grote bankinstelling. Na de stadsvergroting van 1314 werd de straat aangelegd op de buitenkant van de vroegere omheiningsgracht: deze werd pas circa 1830 overwelfd. Aan de noordzijde hebben V-1 bommen in 1944 heel wat schade aangericht. De zuidzijde bestaat deels uit een aaneenschakeling van neoclassicistische lijstgevels.


Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Steyaert, Rita
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Steyaert, Rita: Lombardenvest [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112931 (geraadpleegd op )