Minderbroedersrui

Tekst van Minderbroedersrui (https://id.erfgoed.net/themas/966)

Tussen Sint-Paulusstraat en Sint-Katelijnevest. Werd ook "Vlemincvest", "Vlamincxroye" of "Vlamincstraat" genoemd voor het westelijke deel "Voldersvest" voor het oostelijke deel; de huidige naam, daterend van 1661, herinnert aan het voormalige klooster der minderbroeders, gelegen over de rui (huidige Academie voor Schone Kunsten in Blinde- en Mutsaertstraat). Tot einde 19de eeuw heette het smalle deel der rui palende aan het Kipdorp "Engte van Gibraltar", laatst genoemde werd opgeruimd in 1852-54. De Minderbroedersvliet of -rui maakte deel uit van de eerste versterkte vesting (12de eeuw) en liep in het midden van de huidige straat. In 1661 werd de overwelving aanbevolen. Grensstraat van het besproken stadsgedeelte vandaar wordt alleen de noordzijde besproken. Grotendeels bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels uit de 19de of de 20ste eeuw met oudere kernen.


Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Steyaert, Rita
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Steyaert, Rita: Minderbroedersrui [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112940 (geraadpleegd op )