Balansstraat

Tekst van Balansstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11619)

Straat gelegen in het Zuidkwartier, tussen Belegstraat en Kielsevest, in het verlengde van de Justitie- en Paleisstraat. Naamgeving in 1876 staat in verband met het Paleis van Justitie.

Bebouwing uit tweede helft van de 19de eeuw en 20ste eeuw. Rijhuizen van twee à drie traveeën en twee of drie bouwlagen onder zadel-, mansarde- of plat dak. Overwegend bepleisterde en beschilderde, gecementeerde en bakstenen lijstgevels met rechthoekige muuropeningen.

Nummers 95 en 97 met centraal balkon. Enkele puntgevels met neotraditionele inslag: nummers 137, 151 en 153. Nummer 67 met neoclassicistische houten winkelpui: rechthoekig raam met flankerende deuren onder hoofdgestel met panelenfries.

Aan oostzijde, tussen Korte Batterij- en Belegstraat, sociale woningen (zie Korte Batterijstraat).


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Balansstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113379 (geraadpleegd op )