Hoekhuis De Haesen Wimpel

Tekst van Hoekhuis De Haesen Wimpel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42235)

In het midden van de 18de eeuw te dateren hoekhuis van drie bouwlagen en een mezzanino onder een kunstleien dak, met vier traveeën aan de Brusselsestraat en vier ongelijke traveeën aan de Wagenweg. Hoofdgevel met deels hardstenen, deels zandstenen plint en een pui met hardstenen parement, gekenmerkt door imitatiebanden, een kwartronde puilijst en een steekboogvormige deur in een geriemde Lodewijk XV-omlijsting op neuten, met gebogen waterlijst en rocaillesluitsteen. De bovenbouw, afgelijnd door hoekkettingen, is sterk horizontaal geleed door geprofileerde, hardstenen lekdrempels, zandstenen cordons, met luiken gedichte mezzaninovensters en een houten kroonlijst. In 1928 naar ontwerp van G. Jotthier gewijzigde pui. Verankerde zijgevel met onregelmatige opstand en zandstenen plint, en gekenmerkt door rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en zandstenen lateien, en een laadluik met sterk uitkragend schilddak, refererend aan de opslagfunctie van de zolderverdieping. Aanpalend geïntegreerd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien zadeldak.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 87449 (bouwvergunning 30.01.1928).

Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009


Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Hoekhuis De Haesen Wimpel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128406 (geraadpleegd op 07-05-2021)