Voormalig tramstation van de buurtspoorwegen gebouwd in 1903, verkocht in 1960. Opmerkelijk geheel in baksteen.

Het tramstation van de voormalige NMVB op de lijn 934: Tervuren-Tienen. Het gebouw is gedateerd op 1903. Het gebouw werd verkocht in 1960. Door de bewaarde relatie met het naburige NMBS-station en de dienstgebouwen is het geheel een voorbeeld van een zeldzaam geworden landelijke stationssite.

Op 1 juli 1903 werd er een plan ter goedkeuring voorgelegd opgemaakt door architect H.? Vaerwyck uit Sint-Amandsberg - Gent. Het complex omvat woonruimten, een wachtzaal, een bureau en een goederenopslagplaats. De in hoofdzaak bakstenen constructie werd in eclectische stijl opgetrokken en wordt als volgt gekenmerkt. Het geheel bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden volumes die elk door hun concept en detailafwerking naar de drie hoofdfuncties verwijzen: links bevindt zich het woonhuis van twee bouwlagen, drie travee├źn, met een getrapte zijgevel. De getoogde geveldoorbrekingen met strekken zijn in donkere baksteen, het zadeldak staat parallel op de straatas. Dit deel is door een traptoren gescheiden van de wachtzaalruimte, met brede toegang met segmentboog, de afwerking van de vensteropeningen op de verdieping gebeurde met natuursteen. Het overkragend zadeldak met houten versiering heeft een nok loodrecht op de straatas. Rechts aansluitend is er een lager bureaugebouw met magazijn, met een afwerking conform het eerste gedeelte, onder een zadeldak met nok parallel op de straatas. Er bevindt zich geen deuropening in de voorgevel, wel een poort in de zijgevel.

In de loop der jaren werden een aantal details gewijzigd of verwijderd, onder andere bij de traptoren die van een uitgewerkte spits en een torenuurwerk was voorzien. Toch blijft het geheel goed afleesbaar.

De openingsdata van de stoomtractie zijn als volgt:

  • Tienen-Bevekom 16.06.1902
  • Bevekom-Hamme-Mille 06.12.1892
  • Hamme-Mille-St Joris-Weert 15.06.1903
  • St Joris-Weert-Vossem 03.04.1905
  • Vossem-Tervuren 10.05.1897


Bron: Beschermingsdossier DB002054 (digitaal dossier)
Auteurs:  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum: 1998

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed: Tramstelplaats Sint-Joris-Weert: tramstation [online], https://id.erfgoed.net/teksten/145491 (geraadpleegd op 02-12-2020)