Kantoorgebouwen ontworpen door Jos. Bascourt

Tekst van Comptoir Commercial Anversois (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5137)

Het eclectische kantoorgebouw werd in 1910 ontworpen door Jos. Bascourt.

Historiek

In 1910 bouwde Jos. Bascourt een kantoorgebouw voor de Comptoir Commercial Anversois aan de Keizerstraat 14, het zogenaamde 'Sphera Mundi' in neo-Lodewijk XVI-stijl. De gevel van dit gebouw herneemt nagenoeg letterlijk Bascourts ontwerp uit 1908 voor de Everdijstraat.

Beschrijving

Het kantoorgebouw telt zes travee├źn en drie bouwlagen en wordt afgedekt door een zadeldak. Gezien de kantoorfunctie die in de Keizerstraat moest gerealiseerd worden beperkt de representatieve architectuur zich tot de gevel en de traphal met lift. De ruimtes achter de gevel zijn eenvoudige utilitaire ruimtes zonder bijzondere architecturale of decoratieve kenmerken. De begane grond wordt gemarkeerd door een hoge sokkel in rusticaverband, waarin rondboogvensters zijn verwerkt. De inkompartij in de vierde travee is uitgewerkt als een rondboogpoort met middenkalf en stijlen in bovenlicht van natuursteen en geprofileerde archivolt op Ionische zuilen. Het geheel is gevat in een rijk uitgewerkt entablement met op de fries het opschrift "COMPTOIR COMMERCIAL ANVERSOIS". De bovenbouw is een bakstenen gevel verlevendigd met witte natuurstenen banden. De raamomlijstingen van de eerste verdieping komen naar voor uit de gevel en worden bekroond met een zware waterlijst. De ramen van de tweede verdieping zijn enigszins verdiept uitgewerkt in terugliggende casementen die maken dat de vlakke benedengevel overgaat in een door pilasters gelede bovenbouw. De gevel wordt bekroond door een gelede architraaf met daarboven een met vergulde leeuwenkoppen versierde fries en een kroonlijst met tandlijst op bewerkte klossen, afgewisseld met casementen.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002378, Gebouwen van Jos. Bascourt in Antwerpen (S.n., 2005).
  • S.n. 1913: L'Emulation, plaat XXVI.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine: Comptoir Commercial Anversois [online], https://id.erfgoed.net/teksten/168411 (geraadpleegd op )