Duitse bunker Neerloopstraat (Houthulst - WOI)

Tekst van Bovengrondse Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79443)

Locatie

Bovengrondse constructie nabij woning Neerloopstraat 1, nabij het gehucht Terrest, op circa 1km ten noorden van Houthulst. De constructie staat op de zogenaamde 'hoogte van Terrest'. De omgeving is vrij landelijk.

Historische achtergrond

Duitse constructie, op een hoogte gelegen, die fungeerde als mitrailleurspost (vanaf de richel) en observatiepost (vanaf het mangat). De bunker behoorde tot de 1ste linie van de 'Flandern II Stellung'. Deze stelling was samengesteld uit talrijke bunkers, die tijdens het Eindoffensief echter onderbezet waren (tekort aan manschappen). Tegelijk kon deze muur van bunkers de troepen van de meer westelijke stellingen – de 'Preussenstellung' en 'Bayernstellung' - opvangen bij een mogelijke terugtrekking.

De 'Flandern II – Stellung 1' zou hardnekkig verdedigd worden en haar efficiëntie bewijzen tegen de Belgische aanvallers. Ze kon verhinderen dat de Belgen op 28 september en de dagen erna hun voorgeschreven doeleinden bereikten.

Bij dit huis werd de stichtingssteen van de eerste kerk van Houthulst uit 1858 teruggevonden, die er als drempel gebruikt werd. Deze steen werd in december 2004 naar de kerk teruggebracht.

Beschrijving

Bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan. Het beton is aan de zuidwestkant gegoten tegen rijshout, aan de andere kanten tegen een houten bekisting. Het beton is verstevigd met ronde bewapeningsijzers en ijzeren balken, die her en der te zien zijn. Het dak is aan de randen lichtjes afgeschuind.

Aan de zuidwestkant is 1 deuropening. Aan de noordoostkant is een richel, met eronder verschillende vensteropeningen. Binnenin zijn er 2 ruimtes, die aan de noordoostkant uitmonden in een gang, waar de vensteropeningen op uitkomen. In de noordhoek is een mangat in het plafond. Er zijn tevens verschillende nissen en uitsparingen in de muren binnenin aanwezig, evenals kleinere openingen in het plafond.

  • BACCARNE R., STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Bovengrondse Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195994 (geraadpleegd op )