Bethleem Farm West Cemetery (Mesen - WOI-WOII)

Tekst van Bethleem Farm Cemetery (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200692)

Locatie

Gelegen langs de Rijselstraat, in de velden nabij boerderij 35 (‘Schnitzel Farm’), op circa 1km ten zuidoosten van de markt van Mesen en op circa 400m ten zuidwesten van Bethleem Farm East Cemetery, tegen de heuvelflank van de heuvelrug van Mesen. De begraafplaats is te bereiken via de dreef naar de boerderij en een graspad, dat afgesloten is met een hek. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische achtergrond

Deze begraafplaats, vlakbij de ‘Schnitzel Farm’ gelegen, werd eveneens gestart op 7 juni 1917, na de verovering van de ‘Bethleem Farm’-hoeve en omgeving door de 3de Australische divisie. De begraafplaats bleef in gebruik tot december 1917. Hier werden vooral mannen van de ‘14th (Light) Division’ begraven.

Beschrijving

Begraafplaats met rechthoekig grondplan, een effen terrein en een oppervlakte van circa 630m², ontworpen door G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omheind met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De linkerhoek aan de voorzijde is afgeschuind en vormt de toegang. Ze bestaat uit 2 hogere bakstenen zuiltjes, afgedekt met witsteen (waarop ‘Bethleem Farm West Military Cemetery 1917’ te lezen staat) en 2 witstenen paaltjes op een met witte tegels bedekte vloer. Bij de toegang bevinden zich het registerkastje, de CWGC-infoplaat en de teksten van de landplaten. De ‘Cross of Sacrifice’ (type A1), staat centraal achteraan op de begraafplaats.

De graven liggen vrij regelmatig verspreid over 1 perk. Volgens het huidige register liggen er 165 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waaronder 24 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 114 Australiërs (waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden) en 27 Nieuw-Zeelanders. Voor 1 Nieuw-Zeelander, wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd raakte, werd een ‘special memorial’ opgericht. Er ligt eveneens nog een niet-geïdentificeerde Brit uit WOII begraven.

  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Bethleem Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196224 (geraadpleegd op )