Gemeentehuis en -school

Tekst van Gemeentehuis van Horpmaal en gemeenteschool (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32104)

Voormalig gemeentehuis en -school, van 1874. De oorspronkelijke school bevond zich aan de ingang van het kerkhof. Gebruikelijk T-vormig grondplan.

Alleenstaand dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op hardstenen plint. Middenrisaliet en bakstenen hoeklisenen met verbindende baksteenfries onder de dakrand. Getoogde vensters met geprofileerde, bakstenen druiplijst en kordon vormende, hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting.

Haaks op de achtergevel, schoolgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen, gelijkaardig van afwerking als het hoofdgebouw; de benedenvensters zijn gewijzigd .

  • KERSTEN M, Huizen en hoven in Horpmaal, Onuitgegeven manuscript, 1999, p. 57-58.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Schlusmans, Frieda: Gemeentehuis van Horpmaal en gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32104 (geraadpleegd op )