Klooster en school van de Soeurs de Marie

Tekst van Klooster en school van de Soeurs de Marie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32160)

Voormalig klooster en school van de Soeurs de Marie, opgericht in 1873, thans Centrale Vrije School Bovelingen.

Gebouw op T-vormige plattegrond, het klooster een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, het schoolgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak haaks op de achtergevel. Het klooster met neoclassicistische inslag is een bakstenen gebouw op hardstenen plint. Ordonnerende hoekpilasters en middenrisaliet bekroond door driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met bakstenen druiplijst en hardstenen lekdrempel; bijkomende recente latei voor de benedenvensters. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting met bakstenen druiplijst. Gelijkaardige muuropeningen in de zijgevels en het schoolgebouw; één van deze gevels heeft een gewijzigde ordonnantie.

Haaks op de achtergevel werd in 1923 een tweede schoolgebouw opgericht, van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Rechthoekige vensters onder metalen I-balk, getoogde bovenvensters.

  • MEERS, K., Dorpsmonografie Rukkelingen-Loon en Mechelen-Bovelingen. Eindwerk H.R.I.T.V., Hasselt, 1986, p. 66, 70.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Schlusmans, Frieda: Klooster en school van de Soeurs de Marie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32160 (geraadpleegd op )