L-vormige hoeve

Tekst van L-vormige hoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32547)

Heden nagenoeg L-vormige hoeve, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een gesloten complex en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een quasi U-vormige hoeve. Erf afgesloten door middel van een bakstenen muurtje en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Ten zuidwesten, woonhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen vooraan, Vlaamse achteraan), in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Bepleisterd en beschilderd stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op een gecementeerde, gepikte stoel. Licht verhoogde begane grond; onderkelderd onder de twee linkse traveeën. Vensters met deels vernieuwd houtwerk, beluikt op de eerste bouwlaag. Houtwerk van de deur uit midden 19de eeuw. Versteende zijgevel met kunstleien beschieting aan straatzijde. Deels versteende achtergevel in vakwerk met bakstenen vullingen. Overgebrachte deur met hardstenen omlijsting.

Dienstgebouwen in vakwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen): links aansluitend dienstgebouw en ten zuidoosten, haaks aansluitende stallingen. Aan de straatzijde en haaks op de achtergevel van het woonhuis, versteend dienstgebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Ten noordoosten tegenover de erfgevel van het woonhuis bevonden zich eertijds andere stallingen.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. & Pauwels D. 1999: L-vormige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32547 (geraadpleegd op ).