De Ekstermolen of Molen van Blanden, gebouwd in 1846, is een korenmolen, van het type bovenkruier (kettingkruier), stenen stellingmolen.

In 1909 werd een armgasmotor geplaatst. De molen werd ontdaan van de oorspronkelijke kap en het gevlucht in 1920, maar er werd nog verder gemalen met de armgasmotor. Vanaf 1937 werd de molen aangepast en ingericht tot achtereenvolgens jeugdherberg, horecazaak en daarna, tot op vandaag, tot woning. In 2003 gebeurde een renovatie.

De Ekstermolen is een conische bakstenen bovenkruier, type stellingmolen, met een atypische tentvormige kap (leien), thans voorzien van een dakvlakvenster. Het wiekenkruis en kruiwerk werden verwijderd. De bakstenen romp heeft gedichte stellinggaten en steigergaten onder de kap. De verspreide vensters zijn rondbogig met een dito waterlijst. De molen werd rondom de romp uitgebreid met een glazen afgeronde uitbouw. Vermoedelijk bestaat nog de segmentboogvormige invaart (doorgang). De molen is een driezolder (maalzolder-steenzolder en luizolder). Het draaiend werk (maalinrichting) is verwijderd.

  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle
Datum: 2020

Je kan deze pagina citeren als: De Sadeleer, Sibylle: Ekstermolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/359675 (geraadpleegd op 22-01-2021)