Vier Duitse constructies van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Duitse militaire post IV Zuid Torhoutstraat (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308408)

Vier Duitse constructies van de Eerste Wereldoorlog bij hoeve Zuid Torhoutstraat nummer 12. Twee betonconstructies zijn gelegen bij de hoeve, twee andere constructies zijn gelegen in een weide ten noorden van de hoeve. Tussen het gehucht "Jonkershove" en het kleine gehucht "Zwartegat" liepen diverse (smal)spoorwegen, met een laadstation bij het vlakbij gelegen gehucht "Strooiendorp". In de omgeving was er ook een munitiedepot zogenaamd "Zwartegat" en een oefenterrein voor de genietroepen. In deze omgeving waren heel wat betonnen constructies opgericht, als onderkomen voor de manschappen. Vermoedelijk werden deze constructies circa 1915 opgericht, zie datuminscriptie in de meest zuidelijke constructie.

De grootste schuilplaats (in de tuin van de hoeve) is een bovengrondse betonconstructie waartegen later een afdak werd gebouwd. Het dak is gebogen en gegoten tegen golfplaten met een fijne, diepe golving (binnenin nog bewaard). De rest van het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Toegang aan de noordoostzijde, bestaande uit een L-vormige gang (sluis). Ook tegen een tweede kleinere schuilplaats (op het erf) met dezelfde constructiewijze zijn gebouwen aangebouwd. Inscripties onder meer: "28.12.1915". De overige twee schuilplaatsen - met zelfde constructiewijze - zijn gelegen in een weide ten noorden van de hoeve.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: {'komt_uit': 'Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente\xa0 Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).'}
Auteurs:  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Missiaen, Halewijn; Vanneste, Pol: Duitse militaire post IV Zuid Torhoutstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/370415 (geraadpleegd op )