Duitse schuilplaats veld Zuidtorhoutstraat 12 (Klerken - WOI)

Tekst van Duitse militaire post IV Zuid Torhoutstraat (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308408)

Locatie

Bij de hoeve Zuidtorhoutstraat 12 op het gehucht Zwartegat, nabij de Vijverhoekbeek, op circa 2500m ten westen van Houthulst, bevinden zich 4 Duitse constructies. Bij het binnenkomen op het erf staat tussen andere hoevegebouwen een betonnen constructie met inscripties erop. Iets verder in de tuin staat de grootste constructie van de 4. De 2 andere constructies tenslotte bevinden zich in een weide en op een veld ten noorden van de boerderij. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische achtergrond

Tussen de gehuchten Jonkershove en Zwartegat liepen diverse (smal)spoorwegen, met onder meer een laadstation bij het vlakbij gelegen Strooiendorp. Iets meer naar het oosten, richting Hoogkwartier, was ondermeer een bijzonder groot munitiedepot ('Zwartegat' genaamd) en een oefenterrein voor de 'Pioniere' (genietroepen) aanwezig. In de omgeving waren heel wat betonnen constructies opgericht. De constructies maakten deel uit van de 'Preussenstellung'. De inscriptie op de meest zuidelijke constructie, namelijk '28.12.1915', doet vermoeden dat ook de andere constructies in deze periode gebouwd zijn.

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie. De constructie heeft een gebogen dak, dat gegoten is tegen golfplaten, met fijne, diepe golving die binnen nog aanwezig zijn en bovenaan in het midden aan mekaar bevestigd zijn. De rest van de constructie is gegoten tegen een houten bekisting. De constructie heeft een deuropening naar het oosten gericht.

  • BACCARNE R., STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.
  • Britse militaire stafkaart "Zwartegat", "The Imperial War Museum Trench Map Archive [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum] 20SW2-3a, 17 december 1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Diksmuide Süd", 1/20.000, september 1917.

Bron: {'komt_uit': 'DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.'}
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Duitse militaire post IV Zuid Torhoutstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/370419 (geraadpleegd op )