's Gravenhuis

Tekst van 's Gravenhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38939)

Mooi boomrijk park met een classicistisch kasteel, poortgebouw en kapel, daterend uit de 18de eeuw en in de loop van 19de en 20ste eeuw uitgebreid met recentere vleugels.

Bakstenen poorttoren met tentdak (leien); begane grond afgelijnd met zandstenen hoekpilasters, een puilijst en vaasbekroningen, en voorzien van een rondboogpoort. Rechthoekige bovenvensters en ingemetselde wapensteen op de borstwering.

Kasteel met twee verdiepingen van elf traveeën, afgedekt met een schilddak (kunstleien); gewitte bakstenen gevel met gebruik van zandsteen. Middelste vijf traveeën geflankeerd door muurpilasters met ingediepte voegen en bekroond met een driehoekig fronton met volutes. Rechthoekige vensters.

Aan de straatkant, kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Goed-Nieuws. Kleine vierkante kapel bekroond met een torenhelm met opengewerkte lantaarn, daterend uit de 18de eeuw. Baksteenbouw met een bepleisterde kwartholle daklijst en een bepleisterd gevelvlak. Rechthoekige deur met houten balusters, geflankeerd door getorste zuilen met engelenkapiteel en bekroond met een grote schelp.


Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum: 1975


Je kan deze pagina citeren als: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne: 's Gravenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38939 (geraadpleegd op 07-05-2021)