Gedenkplaat Lekeux (Stuivekenskerke - WOI)

Tekst van Versterkte torenruïne (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78533)

Gedenkplaat opgehangen tegen de noordelijke muur van de voormalige kerktoren.

Historische achtergrond. 

Na de Eerste Wereldoorlog werd de torenruïne die was gebruikt als observatiepost, geconsolideerd als oorlogsgedenkteken. Aan de buitenzijde van de torenbasis is onder meer een bronzen plaat aangebracht ter herinnering aan Pater Martial. De gedenkplaat werd onthuld in 1963.

Edouard Lekeux (1884-1962) had militaire school gevolgd, maar vervolgens trad hij in bij de minderbroeders. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij zich als oorlogsvrijwilliger en reserveluitenant aangeboden als observator in de voorste linies.

Lekeux stelde voor om de artillerie te observeren van op de kerktoren van Oud-Stuivekenskerke. Half december trok hij ernaartoe, maar moest zich eerst in de hoeve Goemaere, op 50 meter hiervan, installeren, omdat de trap in de toren ingestort was. Eind december kwam een genieploeg ladders in de kerktoren installeren. Lekeux hield vanaf de toren de Duitse stellingen, aflossingen en bevoorradingen in het oog en hielp de eigen artillerie regelen. Als het nodig was ging hij mee met een patrouille. De toren werd begin 1915 meerdere malen door granaten geraakt. Noodgedwongen moest Lekeux vanaf maart 1915 opnieuw zijn intrek nemen in de hoeve. Hij was bekend als de maïeur of de burgemeester van Oud-Stuv. Lekeux verbleef meer dan 16 maanden in Oud-Stuivekenskerke, tot mei 1916, maar had de toren zelf slechts een paar maanden kunnen gebruiken.

In april 1919 keerde hij, inmiddels kapitein-commandant, houder van het kruis van Ridder in de Leopoldsorde en bezitter van het maximum aantal frontstrepen, terug naar het klooster. Hij werd in 1920 als pater Martial gewijd. Zijn indrukken over WOI schreef hij neer in "Mes cloîtres dans la tempête" en "Le patelin de Notre-Dame". Hij ijverde voor de oprichting van de kapel ter ere van OLV der Zege en de doden van de Eerste Wereldoorlog in de nabijheid van zijn observatiepost te Oud-Stuivekens (1925).

Kenmerken

Tegen de noordelijke muur van de torenruïne is een rechthoekige bronzen plaat bevestigd, waarvan de randen op bepaalde plaatsen verbredingen vertonen, die een onderliggend Latijns kruis suggereren.
'1914-1918', 'Hier bevond zich de uitkijkpost van artillerieofficier-franciscaan', 'Martial Lekeux', 'Franciscain-officier d'artillerie avait ici son poste d'observation', onderaan 2 gekruiste kanonlopen. Letters en embleem in vlakreliëf.
Hoogte 110 x breedte 69 cm
Uitvoering: Gieterij Georges Minne, Gent

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.
  • Onderzoek / notities door Roger Verbeke.

Bron: WOI Relict (354): Gedenkplaat Lekeux (Stuivekenskerke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Versterkte torenruïne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391189 (geraadpleegd op ).