Burgerhuis in art-nouveaustijl

Tekst van Art-nouveauburgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308540)

Burgerhuis in art-nouveaustijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen op arduinen sokkel en onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Parement van gekleurde baksteen en een smalle deurtravee naast een bredere venstertravee.

Het huis, in 1911 gebouwd door architect Julien Welvaert (Lokeren), is Moors geïnspireerd met hoefijzerbogige deuren en vensters. Vooruitspringende venstertravee op de bel-etage gemarkeerd door een driekwartcirkelvormig deurvenster met natuurstenen imposten en driehoekig balkon, en bekroond door een als loggia uitgewerkt dakvenster. Bovenverdieping met gekoppelde hoefijzerboogvensters, geflankeerd door blinde oculi met (vervaagde) sgraffitotekening. Gekorniste kroonlijst met klossen en consoles.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V. 1977: Waardevol Lokeren, Lokeren, 110.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Art-nouveauburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/430874 (geraadpleegd op ).