Restanten van oude vestingen

Tekst van Restanten van oude vestingen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55974)

Park Ter Walle. Gedeelte van oude vestingen.

Omvangrijke restanten van vestigingsmuur, bewaard ten westen van de Zwemkomstraat en in Park ter Walle. Te betreden via wandelweg die loopt langs Benediktinessenstraat en Kortrijkstraat. Ter hoogte van de Benediktinessenstraat zijn ook verschillende kazematten bewaard. Daarnaast twee bastions: bastion nummer 3 (bolwerk van Kortrijk) en courtine of hoofdwal, rechterflank en rechterface van bastion nummer 4 (bolwerk van Brugge).
De bastions werden opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw, als dusdanig aangeduid op de kaart van Sanderus (1644). De tussenliggende delen werden met stenen bekleed en door een brede gracht omgeven. Verbeteringswerken door Vauban in de periode 1679-1689. In de 18de eeuw komen de vestingen in verval, ze worden gedeeltelijk ontmanteld en openbaar verkocht. Heraanleg van de vestingen tijdens de Hollandse periode (1817-1830), waarbij ze gebouwd werd op de vestingen van Vauban.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummer W/00435 en W/00954.
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen, fotoarchief.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs:  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum: 2004


Je kan deze pagina citeren als: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie: Restanten van oude vestingen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/55974 (geraadpleegd op 06-05-2021)