Nationale Leeuw

Tekst van Nationale Leeuw (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5603)

"Nationale Leeuw", gebouwd in 1884, volgens gevelsteen. Hoekhuis met de Sint-Andriesstraat, in totaal zes traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (pannen). Baksteenmetselwerk met overdadige en gezochte versiering: mozaïeken, panelen en lijsten van natuursteen en verschillend uitgewerkte vensteromlijstingen. Accent op de eerste linkse travee en op de hoek, eerstgenoemde met gekoppelde hoefijzerboog-, rechthoekige en rondboogvensters met bewerkte deelzuilen of pilasters van natuursteen; de hoektravee met balkons en verhoogd met een afgeknotte trapgevel tussen zware topstukken. Storend gewijzigde begane grond.


Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Nationale Leeuw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5603 (geraadpleegd op )