Torfbrug

Beschrijving

Van de overgang van Grote Markt en Kaasrui naar de overgang van Blauwmoezelstraat en Lijnwaadmarkt. Andere namen zijn "Onze-Lieve-Vrouwebrug" (1425), "Nieuwe Brug" en "Noodbrug" (begin 16de eeuw). De turfdragers woonden hier van 1517 tot 1715. De Torfbrug verbond het eerste stadscentrum met de Onze-Lieve-Vrouwekerk die toen buiten de wallen lag.

Verkeersvrij straatje met tweetalig arduinen naambordje op hoekhuis. Volledig gerestaureerde westzijde van gedecapeerde bak- en natuursteengevels waarvan twee met trapvormige top; op de oostzijde, twee gevels met parement van zandsteen, afgewisseld met bepleisterde lijstgevels. Bijzonder fraai gezicht op het noordportaal van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet