Geografisch thema

Veemarkt

ID: 1001   URI: https://id.erfgoed.net/themas/1001

Beschrijving

Begrensd door Gorterstraat en Vleeshouwersstraat enerzijds, Nosestraat en Lange Doornikstraat anderzijds. De eerste ons bekende Veemarkt werd gehouden op de huidige Eiermarkt. Omstreeks 1350 werd ze naar het plein voor Sint-Paulus overgebracht. De plaats heette sindsdien "de Nyen Veemerct".

Noordelijke gevelwand met bepleisterde en beschilderde lijstgevels onder onregelmatige kroonlijstlijn, tegen de Nosestraat aan met oude kern (zie afgewolfde zadeldaken); op de begane grond winkelpuien en brede garage.

Vrij intact bewaarde oostzijde met gezicht op de ingebouwde westgevel van de Sint-Pauluskerk. Rechts hiervan, drie huisjes van drie of twee traveeën en drie of drie en een halve verdieping, aangebouwd tegen de zij-ingang van de kerk die tevens leidt naar de Calvarie. Zij vormen een brede lijstgevel van totaal negen traveeën met een schuin geplaatste hoektravee onder een doorlopende dakgoot en een geknikt en afgewolfd zadeldak (kunstleien en roofing). Thans hoofdzakelijk 19de-eeuws voorkomen doch ontegensprekelijk met oude kernen.


Bron     : Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  : 1976


Relaties

 • Is deel van
  Antwerpen - Historische binnenstad
  Antwerpen (Antwerpen)

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern
  Veemarkt 3 (Antwerpen)

 • Omvat
  Sint-Pauluskerk en dominicanenklooster
  Sint-Paulusplaats 15, 20, Sint-Paulusstraat 8, Veemarkt zonder nummer (Antwerpen)

 • Omvat
  Traditioneel diephuis
  Veemarkt 28 (Antwerpen)

 • Omvat
  Traditioneel diephuis
  Veemarkt 29 (Antwerpen)

 • Omvat
  Winkelhuis in neoclassicistische stijl
  Veemarkt 18 (Antwerpen)