Geografisch thema

Bevrijdingslaan (Anzegem)

ID
10010
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10010

Beschrijving

Uitvalsweg naar Kaster, vertrekkend aan het kruispunt van de Statiestraat met de Holstraat en de Gijzelbrechtegemstraat. De straat behoort tot het historisch stratenpatroon, ze wordt als "Weedriesch straete" reeds vermeld in het landboek van de gemeente (1782).

Straat met woonfunctie waarvan de bebouwing opklimt tot in het eerste kwart van de 20ste eeuw, voornamelijk vrijstaande burgerhuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadel- of schilddaken, onder meer nummer 8-10 tweewoonst met lijstgevel van rode baksteen beïnvloed door de art deco, grotendeels vernieuwd schrijnwerk en nummer 12-14, eenvoudige bakstenen lijstgevel, waarvan nummer 12 met bewaard schrijnwerk.

  • SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 159.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerwoning

  • Is deel van
    Anzegem

  • Is gerelateerd aan
    Bevrijdingslaan (Kaster)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bevrijdingslaan (Anzegem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/10010 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.