Grote Leiestraat

Beschrijving

Lange straat met gebogen tracé gelegen in het noorden van de gemeente. Uitvalsweg naar Waregem vertrekkend aan het kruispunt van de Vichtsesteenweg, de Heuntjesstraat en de Kruisweg. Behorend tot het historisch stratenpatroon van de gemeente, zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778), tevens vermelding van het toponiem "Leystraete".

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat uit burgerhuizen, dwars op de straat ingeplante arbeidershuizen en hoeves. Tevens ook verschillende recente villa's.
De bebouwing uit de 19de eeuw bestaat voornamelijk uit arbeiders- en boerenarbeidershuizen, lage gewitte volumes onder pannen zadeldaken veelal met vernieuwd schrijnwerk en/of aangepaste muuropeningen, onder meer nummer 43, nummer 61 en nummer 88.
Tevens bebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw, onder meer nummer 33, dwars op de straat ingeplante woning met bewaarde rechterzijgevel verfraaid door bogenfries, aangesloten stalvleugel thans mee in gebruik als woonhuis, nr. 56 muuropeningen voorzien van ijzeren I-balken, nummer 112 en nummer 203.

Bebouwing uit het interbellum, onder meer nummer 11, villaatje van gele baksteen verfraaid door granito, vernieuwd schrijnwerk.
Daarnaast verschillende voor de streek typische kleine hoeves bestaande uit losstaande bestanddelen, onder meer nummer 19, restant van hoeve, nummer 60, sterk aangepaste hoeve met 19de-eeuws uitzicht en nummer 96, aangepast geheel.
Nummer 29-31, dieper in gelegen site bestaande uit twee woonhuizen, een schuur en recente nutsgebouwen met oostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers. Woningen onder doorlopend dak, nummer 29 met vernieuwd parement en aangepaste muuropeningen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie