Kerkstraat

Beschrijving

Uitvalsweg richting Waregem, vertrekkend aan het Dorpsplein. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Voorheen bocht ter hoogte van de Kruisweg, rechtgetrokken in 1957.

Woon- en commerciële functie, tevens ook zorgfunctie door de aanwezigheid van basisschool " 't Schabbe" (naam afkomstig van voormalige brouwerij op die plaats gevestigd), gemeenschapsschool met gebouwen gelegen in groene omgeving en de secundaire school "Sint-Vincentiusinstituuut". Tevens "Sint-Vincentiusrustoord" ter hoogte van de Berkenlaan.

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burger- en herenhuizen, waarvan verschillende dieper in gelegen ten opzichte van de rooilijn. Aaneengesloten bebouwing van breedhuizen, twee à vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, onder meer nummer 17 verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen, nummer 23, imposante burgerwoning met sterk aangepaste begane grond en vernieuwd schrijnwerk, nummer 74, nummer 79 met bewaarde houten dakstoel, nummer 82, aangepaste gecementeerde lijstgevel, nummer 117, dwars op de straat ingeplante woning met vernieuwd schrijnwerk en nummer 127-129, samenstel van diep- en breedhuis met vernieuwd schrijnwerk en aangepaste begane grond.

Bebouwing uit de jaren 1950, onder meer nummer 54 met opschrift "FOTO JAN EGGERMONT STUDIO" in arduinen casement.
Basisbebouwing doorbroken door kwalitatieve nieuwbouw, onder meer nummer 94-94c en appartementen. Vanaf nummer 96, losstaande bebouwing, voornamelijk recente villa's. Elektriciteitscabine ter hoogte van nummer 32.

Ter hoogte van de Nieuwpoortstraat, plantsoen met bronzen beeld zogenaamd "'t Gaperke".

• De landelijke gemeente 1944-1976, Anzegem, Anzegem, 1978, p. 4.