Geografisch thema

Landergemstraat

ID
10028
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10028

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé, vertrekkend van de Kerkstraat en doorlopend op het grondgebied van Ingooigem onder de benaming Pastoor Verrieststraat.

Straat met woonfunctie, de basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerhuizen. Breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee bouwlagen, onder meer nummer 14 met decoratieve metselverbanden, maar met vernieuwd schrijnwerk, nummer 16 met deels bewaard schrijnwerk met gekleurd glas in de bovenlichten en nummer 35 met deels bewaard houtwerk. Verder ook enkele typische dorpswoningen met één bouwlaag.

Daarnaast ook hoevebouw, onder meer nummer 18 met aangepast woonhuis en nummer 36, aangepaste hoeve, vermoedelijk voorheen behorend bij de Landergemmolen. Elektriciteitscabine in het begin van de straat.

Voorheen vestigingsplaats van een Duits kerkhof. De begraafplaats werd ontmanteld op 27 oktober 1955, de 1374 bekende gesneuvelden werden overgebracht naar het Deutscher Soldatenfriedhof Menen.

  • SANTENS F., SPELEERS F., DUCATTEEUW E., Historische wandeling door Anzegem, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 119.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Site Landergemmolen

  • Omvat
    Vrijstaand burgerhuis

  • Is deel van
    Anzegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landergemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10028 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.